Piste Iin Päällä logo

Piste Iin päällä – Eka mega?

Oletko osallistumassa ensimmäistä kertaa mega-tapahtumaan ja mietityttää, mitä siellä tapahtuu? Olet löytänyt juuri oikeaan paikkaan! Tällä sivulla kerrotaan yleisesti mega-tapahtumista. Piste Iin päällä -tapahtuman sisältöön kannattaa tutustua vielä erikseen.

Mega-tapahtumia voisi hyvinkin verrata erilaisiin messuihin tai markkinoihin. Tapahtuma on auki tietyn ajan, jolloin tapahtumapaikalle voi kulkea oman aikataulun mukaisesti tai pistäytyä vaikka useammankin kerran. Tapahtumassa on erilaisia kojuja kuten esittely- ja myyntipisteitä, joita voi käydä kiertelemässä. Tapahtumien sisältö painottuu geokätköilyn ympärille, mutta joukossa voi olla toki muutakin yleistä markkinahumua.

Mega-tapahtumat ovat iso osa harrastuksen sosiaalista puolta. Niissä tavataan vanhoja tuttavia ja pääsee tutustumaan toisiin kätköilijöihin. Tapahtumat ovat hyvä tilaisuus kysellä vinkkejä kokeneemmilta kätköilijöiltä harrastukseen liittyvistä askareista. Usein niissä saa apua myös vaikeisiin kätköihin.

Nykypäivänä, Adventure lab -sovelluksen myötä, labeista on tullut osa jokapäiväistä harrastamista. Alunperin lab kätköt olivat nimenomaan tapahtumissa olleita kokeellisia kätköjä ja muita erikoisempia viritelmiä. Edelleen mega-tapahtumille on tyypillistä, että tapahtuma-alueelta löytyy ainakin jokin määrä erikseen tapahtumaa varten rakennettuja labeja. Näissä on usein kokeellisia ominaisuuksia tai ovat tyyliltään sellaisia mitä ei välttämättä tavallisissa kätköissä näe. Joko labien toteutus ei kestäisi ympärivuotista sijoittamista ulkoilmaan tai ne ovat liian suuri töisiä huollettavia kätköinä ollessaan. Tapahtuma-alueen erikoisemmat labit ovat yleensä mukavaa vaihtelua arkiseen kätköilyyn ja saattavat nekin toimia inspiraationa kätköjen tekijöille. Labit lokataan samalla tavalla kuin muutkin Adventure lab -sovelluksen kautta.

Uutta harrastusta aloittamassa?

Geokätköily on paikannusteknologiaa hyödyntävä ulkoiluharrastus joka sopii kaikenikäisille ja on myös erinomainen lapsiperheen yhteiseksi harrastukseksi! Suomessa on tällä hetkellä noin 80 000 geokätköä, joten erilaisia kätköjä löytyy kaikenlaisille harrastajille. Kaikki voivat harrastaa omalla tavallaan, jonka vuoksi harrastus sopiikin monille erilaisille ihmisille. Toiset tykkäävät kätköillä silloin tällöin, toiset lähes päivittäin ja kolmannet haluavat haastaa itseään vaikeammin tavoitettavilla kätköillä. Kaiken lisäksi geokätköilyn pystyy helposti yhdistämään muihin ulkoiluharrastuksiin kuten pyöräilyyn, hiihtoon, retkiluisteluun, kiipeilyyn tai melontaan.

Geokätköilyn aloittaminen on helppoa ja harrastaminen on periaatteessa ilmaista. Kätköjen etsimiseen käytetään satelliittipaikannusta, joka onnistuu älypuhelimilla tai erillisellä gps-laitteella. Näiden lisäksi tarvitset mukaasi ainoastaan kynän ja ulkoiluun sopivat vaatteet. Harrastus aloitetaan luomalla ilmainen tunnus www.geocaching.comiin, jonka voi halutessaan myöhemmin päivittää maksulliseksi tunnukseksi. Ilmaiseen tunnukseen liittyy joitain rajoituksia, mutta sillä pääsee helposti liikkeelle ja kokeilemaan onko geokätköily itselle sopiva harrastus. Nimimerkiksi kannattaa valita joku lyhyt, sillä joudut sen kirjoittamaan jokaiseen löytämääsi kätköön.

Kun alkuvalmistelut on tehty, on aika lähteä etsimään kätköjä! Hyväksi vinkiksi ensimmäisen kätkön etsintään on tämä 61° 23° Tampere -geokätköilysivuston kirjoitus:

https://www.6123tampere.com/2020/04/26/tervetuloa-uudet-geokatkoilijat/

Kun kätköily on vienyt mukanaan ja kiinnostus herää oikein kunnolla, kannattaa tutustua saman sivuston aloittelijan oppaaseen:

https://www.6123tampere.com/aloittelijan-opas/

Aloittelijan oppaaseen on koottu paljon kirjoituksia erilaisista harrastukseen liittyvistä piirteistä. Jos kaikki tämä tuntuu kovin vaikealta, on tarjolla myös helpompikin ratkaisu. Tule 13.7. Iisi-areenalle tapaamaan geokätköilyn harrastajia ja voit kysyä lisävinkkejä harrastamiseen! Varoituksen sananen… Kun aluksi kerroimme, että harrastus on periaatteessa ilmainen, se oli melkoinen kalavale. Kun harrastus oikein tempaa mukaansa, hankit ensin kasan erilaisia varusteita kätköilyä varten. Sen jälkeen ajat kymmeniä tuhansia kilometrejä vuodessa Suomea ristiin rastiin kätköjä etsien, jotta saat kuntakartan väritettyä. Tässä vaiheessa rahaa on kyllä palanut ihan yhtä paljon kuin muihinkin harrastuksiin. Mutta on se sen arvoistakin. 🙂 

Museokahvila Huilinki talvella

Sponsorit

Yhteystiedot

Tapahtuman järjestää Pohjois-Suomen Geokätköilijät ry.

Yhteydenotot sähköpostilla mega(a)pisteiinpaalla.fi (huom: (a) –> @)”

Mikäli olet kiinnostunut toimimaan tapahtumassa vapaaehtoisena, ota yhteyttä sähköpostilla.